SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co jest

  • Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4093 Data: 2020-10-13 17:54:36
  • [...] przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle kontrowersyjny. Wnioski Podawanie estrogenów czy preparatów SERM w trakcie redukcji nie rozwiąże problemu. Objętościowe treningi aerobowe wcale nie muszą być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4126 Data: 2020-10-25 09:36:39
  • [...] nam dokładnie tę samą substancję, przykładowo jakąś witaminę albo pod postacią leku, albo suplementu diety. W czym tkwi różnica? W rzeczywistości jednak procedura rejestracji leku opartego na składnikach dopuszczonych do stosowania w suplementach diety, czyli legitymujących się długą tradycją stosowania leczniczego i odżywczego, jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1481 Data: 2021-02-16 12:51:03
  • Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1461 Data: 2021-02-21 09:12:05
  • Przesilenie wiosenne może uprzykrzać życie, jednak istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Wiele w tym kontekście zależy od stylu życia, a w szczególności diety, gdyż często to właśnie niedobory żywieniowe zwiększają podatność na ciężkie przechodzenie końca zimy i początku wiosny. W diecie poza witaminą D może brakować również m.in. witaminy C, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2463 Data: 2021-05-19 07:45:34
  • [...] oraz podroby, jednak mają go znacząco mniej), w świadomości osób dbających o zdrowe podejście do odżywiania, utrwalił się łącznik: orzechy brazylijskie = selen. Jak widzimy, jest to zatem słuszne powiązanie! Selen w kilku słowach Selen jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym dla ludzi. Osobom dorosłym zaleca się spożywanie dzienne tego pierwiastka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2666 Data: 2021-08-26 19:08:54
  • [...] obciążeniem, są w stanie zachować znaczną część masy mięśniowej, ograniczając tym samym ryzyko niepełnosprawności w wieku starczym. Czy nie brzmi to zachęcająco? Wiele osób jest przekonanych, że wystarczy utrzymać aktywność fizyczną w postaci spacerów, jazdy na rowerze czy korzystania z różnych form aerobiku, aby ciało zachowało sprawność na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2240 Data: 2021-09-06 14:18:58
  • W świecie żywienia często dochodzi do debat pomiędzy mięsożercami i wegetarianami. Szczególnie w kwestii tego, który system żywienia jest zdrowszy, lepszy dla nas i środowiska, jedni próbują przekonać drugich.  Gdzie tkwią wątpliwości? Niektórzy wybierają dietę roślinną ze względów zdrowotnych, podczas gdy inni z powodów bardziej etycznych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3781 Data: 2021-09-16 17:25:33
  • Z wielu przeróżnych powodów diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne.  Wydaje się, że ten sposób odżywiania nadal postrzegany jest przez pryzmat wielu mitów i niedomówień, część z nich postaramy się wyjaśnić w poniższym tekście. „Diety roślinne są zawsze zdrowsze” W ostatnich dziesięcioleciach coraz więcej badań wykazało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 769 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • [...] wiedzą i możliwością wdrożenia rozmaitych systemów dietetycznych, suplementacji, leków, sposobów terapii skóry itd. Jednym z najbardziej znanych skutków starzenia się jest spadek masy i siły mięśni, czy da się przed tym obronić? Utrata masy mięśniowej Przyczyny i ryzyko Beztłuszczowa masa mięśniowa stanowi około 50% całkowitej masy ciała u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3329 Data: 2021-11-15 08:39:10
  • Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Czy podaż witaminy C może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy? Wiele prac wskazuje na możliwe zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD) związanego z przyjmowaniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2931 Data: 2021-11-20 21:01:08
  • Niektórzy trenerzy i zawodnicy sugerują, że sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych charakteryzują się „kastracyjnym” stężeniem testosteronu. Czy jest to prawda, czy może kogoś mocno poniosła fantazja? Cóż, przyjrzyjmy się danym naukowym... Grupy biorące udział w badaniu Grupa bardzo wysokiej objętości: średni wiek 49 lat 1,84 m wzrostu 72 kg masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4574 Data: 2021-11-25 21:04:20
  • [...] ważne dla transportu elektronów w łańcuchu oddechowym oprócz białka cytochromu C, kilka innych białek mitochondrialnych wykazywało podobny wzrost Po co mi białko skoro nie jestem kulturystą? Dane te sugerują, że spożywanie białka przed i po wysiłku wytrzymałościowym może wzmacniać translację określonych białek mitochondrialnych, co ma wpływ na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1211 Data: 2022-01-08 12:59:26
  • Japońska dieta jest jedną z najzdrowszych na świecie, szczególnie jeśli porównamy ją z dietami zachodnimi, bogatymi w żywność przetworzoną. Japończycy jako naród jedzą dużo zdrowej żywności, regularnie ćwiczą i unikają używek. Dzięki temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1543 Data: 2022-01-28 13:35:27
  • Kofeina jest jednym z najpopularniejszych środków farmakologicznych na świecie. Według setek przeprowadzonych badań naukowych jest bezpieczna, choć może być nadużywana i może przynosić określone skutki uboczne. Większość osób kojarzy kawę z kofeiną jednak z racji, iż kawa zawiera sporo innych związków, jej działanie  bywa bardzo różne. Ogólnie, im [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1508 Data: 2022-02-10 16:38:59
  • Rozważając wpływ na zdrowie poszczególnych składników żywieniowych, należy brać pod uwagę także stopień ich przetworzenia. Czym innym jest dostarczenie margaryny, a oliwy z oliwek lub cukru w czystej postaci, a w jabłku czy w kiwi. Czy wszystko, co zdrowe można jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2356 Data: 2022-02-22 13:07:14
  • Witamina E jest silnym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach. Chroni błony komórkowe przed peroksydacją, a w konsekwencji przed uszkodzeniami wywoływanymi oddziaływaniem reaktywnych form tlenu. Stres oksydacyjny odgrywa rolę w rozwoju chorób neurodegeneracyjnych i przypisuje mu się główną rolę w starzeniu się tkanek (przynajmniej wg jednej z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1106 Data: 2022-03-05 09:56:41
  • [...] uwzględnić stosowanie pokrzywy indyjskiej, szczególnie w okresie niskiej podaży węglowodanów. Ograniczenie ilości i rozmiaru „składowisk tłuszczu” sprawia, iż taka osoba jest szczuplejsza przez całe dalsze życie. Nie muszę opisywać, że jest to niezwykle pożądany efekt, szczególnie u sportowców, nie do przecenienia u kulturystów. Coraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1294 Data: 2022-05-26 05:59:50
  • [...] leki przeciwzapalne. Kiedyś nieodłącznym elementem zestawu (ECA), który miał nasilać „spalanie” tkanki tłuszczowej, była aspiryna (obok efedryny i kofeiny). Nie jestem zwolennikiem sięgania po środki z grupy NLPZ, gdyż mogą być groźne dla żołądka (niektóre także dla nerek i wątroby w sposób zależny od dawki i częstotliwości podawania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1197 Data: 2022-06-05 15:23:59
  • [...] nieprzyjemne dolegliwości trawienne, w tym wspomniane wzdęcia, ale także zgagę, rozstrój żołądka i inne. Dlaczego wegańskie jedzenie powoduje wzdęcia? Głównym winowajcą jest zazwyczaj błonnik pokarmowy. Błonnik znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. I żeby była jasność — błonnik [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2908 Data: 2022-08-20 13:09:21