Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle kontrowersyjny. Wnioski Podawanie estrogenów czy preparatów SERM w trakcie redukcji nie rozwiąże problemu. Objętościowe treningi aerobowe wcale nie muszą być [...]
[...] nam dokładnie tę samą substancję, przykładowo jakąś witaminę albo pod postacią leku, albo suplementu diety. W czym tkwi różnica? W rzeczywistości jednak procedura rejestracji leku opartego na składnikach dopuszczonych do stosowania w suplementach diety, czyli legitymujących się długą tradycją stosowania leczniczego i odżywczego, jest [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
Przesilenie wiosenne może uprzykrzać życie, jednak istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Wiele w tym kontekście zależy od stylu życia, a w szczególności diety, gdyż często to właśnie niedobory żywieniowe zwiększają podatność na ciężkie przechodzenie końca zimy i początku wiosny. W diecie poza witaminą D może brakować również m.in. witaminy C, [...]
[...] oraz podroby, jednak mają go znacząco mniej), w świadomości osób dbających o zdrowe podejście do odżywiania, utrwalił się łącznik: orzechy brazylijskie = selen. Jak widzimy, jest to zatem słuszne powiązanie! Selen w kilku słowach Selen jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym dla ludzi. Osobom dorosłym zaleca się spożywanie dzienne tego pierwiastka [...]
[...] obciążeniem, są w stanie zachować znaczną część masy mięśniowej, ograniczając tym samym ryzyko niepełnosprawności w wieku starczym. Czy nie brzmi to zachęcająco? Wiele osób jest przekonanych, że wystarczy utrzymać aktywność fizyczną w postaci spacerów, jazdy na rowerze czy korzystania z różnych form aerobiku, aby ciało zachowało sprawność na [...]
W świecie żywienia często dochodzi do debat pomiędzy mięsożercami i wegetarianami. Szczególnie w kwestii tego, który system żywienia jest zdrowszy, lepszy dla nas i środowiska, jedni próbują przekonać drugich. Gdzie tkwią wątpliwości? Niektórzy wybierają dietę roślinną ze względów zdrowotnych, podczas gdy inni z powodów bardziej etycznych. [...]
Z wielu przeróżnych powodów diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Wydaje się, że ten sposób odżywiania nadal postrzegany jest przez pryzmat wielu mitów i niedomówień, część z nich postaramy się wyjaśnić w poniższym tekście. „Diety roślinne są zawsze zdrowsze” W ostatnich dziesięcioleciach coraz więcej badań wykazało [...]
[...] wiedzą i możliwością wdrożenia rozmaitych systemów dietetycznych, suplementacji, leków, sposobów terapii skóry itd. Jednym z najbardziej znanych skutków starzenia się jest spadek masy i siły mięśni, czy da się przed tym obronić? Utrata masy mięśniowej Przyczyny i ryzyko Beztłuszczowa masa mięśniowa stanowi około 50% całkowitej masy ciała u [...]
Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Czy podaż witaminy C może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy? Wiele prac wskazuje na możliwe zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD) związanego z przyjmowaniem [...]
Niektórzy trenerzy i zawodnicy sugerują, że sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych charakteryzują się „kastracyjnym” stężeniem testosteronu. Czy jest to prawda, czy może kogoś mocno poniosła fantazja? Cóż, przyjrzyjmy się danym naukowym... Grupy biorące udział w badaniu Grupa bardzo wysokiej objętości: średni wiek 49 lat 1,84 m wzrostu 72 kg masy [...]
[...] ważne dla transportu elektronów w łańcuchu oddechowym oprócz białka cytochromu C, kilka innych białek mitochondrialnych wykazywało podobny wzrost Po co mi białko skoro nie jestem kulturystą? Dane te sugerują, że spożywanie białka przed i po wysiłku wytrzymałościowym może wzmacniać translację określonych białek mitochondrialnych, co ma wpływ na [...]
Japońska dieta jest jedną z najzdrowszych na świecie, szczególnie jeśli porównamy ją z dietami zachodnimi, bogatymi w żywność przetworzoną. Japończycy jako naród jedzą dużo zdrowej żywności, regularnie ćwiczą i unikają używek. Dzięki temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii [...]
Kofeina jest jednym z najpopularniejszych środków farmakologicznych na świecie. Według setek przeprowadzonych badań naukowych jest bezpieczna, choć może być nadużywana i może przynosić określone skutki uboczne. Większość osób kojarzy kawę z kofeiną jednak z racji, iż kawa zawiera sporo innych związków, jej działanie bywa bardzo różne. Ogólnie, im [...]
Rozważając wpływ na zdrowie poszczególnych składników żywieniowych, należy brać pod uwagę także stopień ich przetworzenia. Czym innym jest dostarczenie margaryny, a oliwy z oliwek lub cukru w czystej postaci, a w jabłku czy w kiwi. Czy wszystko, co zdrowe można jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” [...]
Witamina E jest silnym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach. Chroni błony komórkowe przed peroksydacją, a w konsekwencji przed uszkodzeniami wywoływanymi oddziaływaniem reaktywnych form tlenu. Stres oksydacyjny odgrywa rolę w rozwoju chorób neurodegeneracyjnych i przypisuje mu się główną rolę w starzeniu się tkanek (przynajmniej wg jednej z [...]
[...] uwzględnić stosowanie pokrzywy indyjskiej, szczególnie w okresie niskiej podaży węglowodanów. Ograniczenie ilości i rozmiaru „składowisk tłuszczu” sprawia, iż taka osoba jest szczuplejsza przez całe dalsze życie. Nie muszę opisywać, że jest to niezwykle pożądany efekt, szczególnie u sportowców, nie do przecenienia u kulturystów. Coraz [...]
[...] leki przeciwzapalne. Kiedyś nieodłącznym elementem zestawu (ECA), który miał nasilać „spalanie” tkanki tłuszczowej, była aspiryna (obok efedryny i kofeiny). Nie jestem zwolennikiem sięgania po środki z grupy NLPZ, gdyż mogą być groźne dla żołądka (niektóre także dla nerek i wątroby w sposób zależny od dawki i częstotliwości podawania [...]
[...] nieprzyjemne dolegliwości trawienne, w tym wspomniane wzdęcia, ale także zgagę, rozstrój żołądka i inne. Dlaczego wegańskie jedzenie powoduje wzdęcia? Głównym winowajcą jest zazwyczaj błonnik pokarmowy. Błonnik znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. I żeby była jasność — błonnik [...]